Voor een Democratische Republiek van de Arabische Wereld!

Voor een Democratische Republiek van de Arabische Wereld!

Een ingezonden brief door Hans Creemers, SP Breda

Nadat de Amerikaanse troepen in 2011 Irak verlieten na 8 jaar oorlog werd er een regering gevormd waarin de sjiieten domineerden. Door de achterstelling van de soennieten werden verschillende stammen van hen in de armen gedreven van Al Qaida in Irak. In 2011 evolueerde dat in ISIL, de Islamitische Staat in Irak en de Levant. Wat eerst een splinter was groeide en ze veroverden West-Irak, daarna veroverden ze Oost-Syrië en ten slotte Midden-Irak, waaronder de grote stad Mosul. In Syrië konden ze groeien doordat daar een oorlog woedt tussen dictator Assad en eerst het Vrije Syrische Leger. (VSL) Mettertijd zijn daar meerdere facties bijgekomen zoals Al-Nusra( filiaal van Al Qaida), het Islamitisch Front en de Syrische Koerden (verbonden met PKK). Frappant is dat IS, Islamitische Staat, een concurrent is van Al Qaida (bekend van 2001, aanslag op de Twin Towers door Bin Laden). IS vecht dus behalve tegen de troepen van Assad en de regeringstroepen van Irak- en de beruchte sjiitische milities –tevens tegen haar ideologische concurrent Al Nusra/Al Qaida. Deze laatste wil met een aantal filialen de dictaturen in het Midden-Oosten ten val brengen.

(IS wil gelijk een kalifaat beginnen met een grondgebied, dat neemt Boko Haram over.)

Jordanië, Egypte en Saoedi-Arabië zijn al 50 jaar een steunpilaar van de VS. Democratie krijgt daar geen kans. Kijk naar de Moslimbroeders, hoe je er ook over denkt, waren aan de macht in Egypte na verkiezingen en worden door een staatsgreep van het leger omvergeworpen. Nu zitten ze in de cel. Daardoor krijgen de islamitische radicalen de wind in de zeilen. Want zie, de VS en deze dictaturen spelen onder een hoedje. De vijand van mijn vijand is niet mijn vriend. Oftewel zowel de VS, als IS als Sisi, als Erdogan, allen zijn verderfelijk op hun manier. Zij moeten allen bestreden worden als vijand van de democratie.

De VS ook dan zeg je? Ja, zij steunen al 50 jaar dictaturen/apartheidsregimes of helpen hen in het zadel. Nu Israel en Egypte, vroeger Honduras, Chili etc.

Het wordt tijd dat links in Europa werkelijk werk maakt van niet alleen strijd tegen extreemrechts, PVV, FN, NPD, etc., maar zich ook nog meer uitspreekt tegen de dictaturen in het Midden-Oosten en haar bondgenoot de VS. Zo kan ze moslimjongeren hier laten zien dat we die regimes niet tolereren. Bombarderen van IS door Nederland ok, maar dan ook de diplomatieke betrekkingen verbreken met Egypte, Turkije, Israel en Saoedi-Arabië. Als we de mensenrechtenschendingen serieus nemen dan doen we dat, en niet enkel als in Turkije en Egypte een Nederlands journalist vast zit! Oftewel bestrijden van religieus despotisme als bestrijden van dictaturen en tevens bestrijden van kapitalisme wereldwijd. Geen lichte taak voorwaar…

Categorieën: Brieven