Steunbetuiging spoorwegstakingen
Steunbetuiging spoorwegstakingen

Steunbetuiging spoorwegstakingen

Vanaf woensdag 24 augustus 2022 legt het personeel van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hun werk neer. De onderhandelingen voor de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor de NS zijn stukgelopen. Dat betekent dat NS-medewerkers de komende week op verschillende plekken gaan staken. Communistisch Platform steunt de eisen 1 van de spoorvakbonden en roept op om solidariteit te tonen met de stakers.

De cao

De pakweg negentienduizend NS-medewerkers kampen al jaren met een hoge werkdruk en onregelmatige werktijden. Tijdens de cao-onderhandelingen, die in mei 2022 begonnen, eisten de spoorbonden daarom onder andere een permanente maandelijkse loonsverhoging van 3 procent en automatische prijscompensatie (APC), het meestijgen van de salarissen met de torenhoge inflatie, in de cao. 

Het tegenvoorstel van de NS was een loonsverhoging van 8 procent over een periode van 2,5 jaar. Daarop werd er door de bonden een ultimatum gesteld om toch akkoord te gaan met hun eisen. De NS-directie is niet akkoord gegaan met de vakbondseisen, waarvan APC het belangrijkste politieke punt is. 

De regionale stakingen gaan daarom door op de volgende data en tijden:

  • woensdag 24 augustus: Groningen, Leeuwarden, Zwolle, Lelystad 
  • vrijdag 26 augustus: Den Haag, Rotterdam en Dordrecht 
  • maandag 29 augustus: Amsterdam, Zaandam, Haarlem, Almere, Den Helder, Enkhuizen, Schiphol, Hoorn en Alkmaar 
  • dinsdag 30 augustus: Utrecht en Amersfoort 
  • woensdag 31 augustus: Maastricht, Heerlen, Sittard, Venlo, Vlissingen, Roosendaal, Breda, Den Bosch, Eindhoven, Nijmegen, Arnhem, Deventer, Zutphen, Hengelo en Enschede. 
Politieke context

De stakingen en eisen van de stakers passen in een bepaalde politieke context. APC was tot het begin van de jaren tachtig onderdeel van de meeste cao’s, maar werd daar in 1982 met het Akkoord van Wassenaar uit geschrapt. Nu maakt de eis weer onderdeel uit van het eisenpakket van de bond FNV Spoor. 

De strijd om de cao heeft zo een belangrijke signaalfunctie. Als APC kan terugkeren in de spoor-cao, zodat de hoogte van de lonen wordt gekoppeld aan de hoogte van de prijzen, dan is dat niet alleen een belangrijke overwinning voor de koopkracht van spoorarbeiders, maar wordt ook de deur opengezet om APC in andere sectoren bij werkgevers te gaan eisen.

Onze strijd

Solidariteit tonen met deze stakingen is belangrijk voor ons als communisten. De vakbonden vormen een belangrijk deel van de arbeidersbeweging. Het is de plek waar arbeiders vaak voor het eerst in aanraking komen met politiek conflict en collectieve organisatie. Door vakbondsacties te steunen dragen we daarom bij aan het klassenbewustzijn van de klasse. Bovendien dragen de cao-eisen, in het bijzonder de APC-eis, bij aan de onmiddellijke verbetering van de omstandigheden van de arbeidersklasse. Communistisch Platform roept daarom op om solidariteit te tonen met de stakers door mee te helpen met de verspreiding van het reizigerspamflet van de gezamenlijke spoorbonden. Als je vooraf in contact wil komen met de stakingsleiding kan geprobeerd worden je bij hen te introduceren. Stuur dan een appje naar Michel Eggermont (06-81082068).

Daarnaast heeft FNV netwerk klimaat een petitie gestart, die kun je hier ondertekenen.

  1. Zie https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/vervoer/2022/08/fnv-spoor-leden-wijzen-massaal-cao-voorstellen-ns

Auteur