Marxistische Voorjaarsscholing 27/28 maart
Marxistische Voorjaarsscholing 27/28 maart

Marxistische Voorjaarsscholing 27/28 maart

Op 27 en 28 maart organiseert Communistisch Platform een scholingsweekend. Ons scholingsweekend biedt een platform voor de theoretische, strategische en tactische vraagstukken die spelen op revolutionair links. 

Vanwege corona moet dit scholingsweekend helaas online plaatsvinden. Toch vinden wij het belangrijk om ook in deze tijd te cultuur van kritisch denken, open discussie en debat naar voren te blijven brengen. Wij bieden daarom ruimte voor sprekers buiten Communistisch Platform, en aan alle kameraden aan de linkerzijde om mee te doen in de discussie.

Hieronder is een overzicht te zien van alle sessies, met daarbij een link om je voor de ZOOM sessie aan te melden.

Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor het Facebook evenement, schrijf je in voor onze maillijst en meld je aan voor de individuele sessies.

Zaterdag 27 maart

10:00-12:00

De SP en het spook van het zolderkamercommunisme

Willem Houthof

Het spook van het zolderkamercommunisme waart door de SP. Dit heeft zich inmiddels ontaard in een stevig conflict waarbij zelfs de jongerenorganisatie op afstand is gezet, en dat vlak voor de verkiezingen. Wat ligt hieraan ten grondslag? Wat hebben communisten überhaupt te zoeken in de SP? Willem Houthof van Communistisch Platform geeft een introductie.

Meld je aan

 

13:00-15:00

De crisis van de arbeidersbeweging

Marcel van der Linden

Waarom lijkt de arbeidersbeweging aan kracht te verliezen? Hoe komen we weer tot een sterke beweging? Hoogleraar geschiedenis van sociale bewegingen Marcel van der Linden zal in deze sessie de crisis in de arbeiderbeweging bespreken.

Meld je aan


16:00-18:00

Marxisme en intersectionaliteit: een introductie

Lotte van der Horst

Je hoort het steeds vaker op links: je benadering moet intersectioneel zijn. Maar wat wordt er meestal bedoelt met intersectionaliteit en identiteitspolitiek? En hoe verhouden wij ons als marxisten hiertegenover? Lotte van der Horst geeft een introductie.

Meld je aan

 

Zondag 28 maart

10:00-12:00

Fundamenten van de partijbeweging in heden en verleden

Bart van Holsteijn

In recente jaren hebben marxisten de klassieke sociaal-democratische partijbeweging herontdekt. Ze interesseren zich voor de talrijke pogingen om arbeiders via dagelijkse activiteiten bij politiek te betrekken en de strategische implicaties die deze hadden voor de arbeidersbeweging. Wat waren de bouwstenen van de partijbewegingen van de twintigste eeuw? Bestaan er lessen en praktijken voor een hedendaagse communistische partij? Bart van Holsteijn geeft een introductie.

Meld je aan

 

13:00-15:00

Antifascisme: Volksfront, Eenheidsfront en de partij

Gus Ootjers

De afgelopen tijd spreken veel linkse organisaties over oprukkend fascisme. Met enige regelmaat wordt er opgeroepen om in verzet te komen tegen dit fascisme. Wat is fascisme precies? Hoe moet links reageren op oprukkend extreemrechts? Gus Ootjers geeft een introductie.

Meld je aan

16:00-18:00

The Communist women’s movement in the Russian Revolution

Anne McShane

Hoe kijken marxisten aan tegen vrouwemancipatie? Welke rol speelden zij in de Russische revolutie en de periode na de revolutie? Anne McShane is een mensenrechtenadvocaat en schreef haar PhD over de rol van de Sovjet vrouwenorganisatie Zhenotdel in Sovjet Centraal-Azië.

Let op deze sessie is in het Engels!

Meld je aan

Auteur