Richard Seymour, blogger bij Lenin’s Tomb, schreef een opiniebijdrage voor The Guardian. Steeds meer mensen worden zelfstandige of klussen als zelfstandige bij.

TRADOC women picIn Groot-Brittannië waren er nooit zo veel zelfstandigen, schreef de Britse krant The Guardian onlangs. Ook in Nederland (bijvoorbeeld ZZP) en België zien we overigens dat velen trachten te overleven met een baantje als zelfstandige. Het fenomeen is ook bekend onder migranten die vanwege racisme op de werkvloer noodgedwongen zelf aan de slag gaan. Ben je een conservatief of liberaal, dan is dat vast een goed teken: mensen ‘ondernemen’.

Maar Seymour ziet dat anders: de toename van zelfstandige activiteit betekent dat de arbeidsmarkt in het slop zit. “Verre van dat het een toename van het eigeninitiatief voorstelt”, schrijft Seymour, “is de stijging van de officieel vastgestelde zelftewerkstelling in grote mate het resultaat van een disciplinair proces. In die zin gaat het niet over vrij ondernemerschap maar over geforceerd ondernemerschap”.

Lees meer in The Guardian.

Categorieën: Meer van het web