Mijnwerkers onder vuur
Mijnwerkers onder vuur

Mijnwerkers onder vuur

Dag op dag twee jaar geleden werden 34 Zuid-Afrikaanse mijnwerkers geëxecuteerd door de politie. De documentaire ‘Mijnwerkers onder Vuur’ reconstrueert de zeven dagen voorafgaand aan het fatale moment.

De mijnwerkers uit een van Zuid Afrika’s grootste platinummijnen van het Britse bedrijf Lonmin voelen zich niet vertegenwoordigd door hun officiële vakbond, die in hun ogen onder één hoedje speelt met het mijnbedrijf. Wat begint als een ‘wilde’ maar vreedzame staking voor een loonsverhoging, eindigt in een bloedige veldslag.

Vele stakingsleiders worden door de politie voor moord worden aangeklaagd. ‘Mijnwerkers onder vuur’ is een aangrijpende en stevig onderbouwde documentaire over wat mogelijks een kantelmoment in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis is. Wat het echter niet vermeldt, is dat de mijnwerkers na de slachting nog een maand lang bleven doorgaan.

Op 18 september 2012 kregen de mijnwerkers te horen dat de directie van Lonmin hun salarissen met een vijfde zou verhogen.

Klik hier om de documentaire te bekijken.

Auteur